Friday, July 2, 2010

:: Kek Cawan Suke2 Buat ::


Hah! Tibe2 jek rase nak bagitau yang Cik Alin try wat cupcake.
Almaklumla duduk uma cuti2 ni xkan duduk saje jek kan..gunekan mase yang ada untuk belajar memasak..hakhak..aq belajar masak ke kat uma?? ntah la..hehe
Tapi, kakak ku yang pakse aq belajar semua ini..hukhuk,,sedey je bunyi nyer kerana dipakse..sob..sob..
Btw, inilah ape yang Cik Alin buat dan lihatlah hasilnye dengan pandangan yang mempersona k! 
Tapi nak bgtau jugak bahan2 dan cara membuat cupcake nih!

Bahan-bahan :
125 g tepung naik sendiri
125 g mentega
120 g gula halus
1 sudu kecil esen vanila
2 biji telur

Untuk ising :
150 g gula ising
100 g mentega
2 sudu teh air panas
1 sudu kecil esen vanila
(pandai2 la bejet2 sendiri yek!)

1. Mula2 pukul belasah mentega dengan tepung naik sendiri tu sampai da dekat putih2 kaler dia.




2. Lepastu, masukkan telur dengan esen vanila. Pukul lagi sampai kembang. Pukul jangan x pukul k!


 3. Lepas dah kembang kan, dia jadi cmni.


Agak putih la tu..ngeh3..

4. Lepastu lagi, sediakan cup untuk masukkan adunan ni. Pastikan gris ckit kat cup tu sebelom masukkan adunan ye.


5. Disebabkan Cik Alin suke pakai piping bag, so amik la piping bag then masukkan adunan dlm tu. Ape lg?? Picitkan ke dalam cup cmni..


6. Dah siap picit2, urut2 masukkan la ke dalam oven. Suhu yang Cik Alin prefer mase tu 145 degree n masak dlm 15-20 minit. Sebabnye oven Cik Alin tu kecik aje. Kalau panas sangat xtau lak pe jd nnt.


7. Tunggu sehingga masak ye kawan2.

Tadaa..!

Jangan byk tanye kenape cupcake ni separuh jek. Nanti Cik Alin jelaskan k!

8. Untuk ising tu korang pukul mentega n gula ising dulu. Then, masukkan air panas n esen vanila itu. Gaulkan mereka semesra mesranya okayh! ++ tambahlah pewarna lepastu. Suke hati suke kaki korang ye.

10. Setelah berusaha keras memikirkan corak yang tah pape, inilah hasilnye.

Trrrriingggggggg!!!!

Agagaggaa..tah pape la.

Cik Alin saje jek xbuat penuh2 cupcake ni.
Sebabnye nak simpan dalam tapauware. Kalau penuh2 n tinggi2 habis ranap la ising tu nanti. Penat buat woo! Hehe..

Sekian, selamat mencube!

16 comments:

Cik Mus said...

comel !!!

Cik Alin said...

comel ke mus??
thanksssss...!!!
rily appreciate it!

soffea said...

ala.. comelnye cup cake.. nak skit. hehe.

Shey Hemsem said...

comel lah ! hr tu i try , bile dah buat penuh , terpikir cane na tutup tupperware tu ! HAHA . tak pandai nye i , wuuuuu~

Munira Muhiyddin said...

terliur~ gulp . :|

Cik Alin said...

soffea, amik la..free jek..heheh..

btw, thanks

Cik Alin said...

haha..nice try shey!

lpasni pk dulu sebelom buat..hik3..

thanks!

Cik Alin said...

moon, terliur pulak dh..huhu..
lap2 cepat..ekeke..

thanks!

Days said...

wahhh nih leh aja nih buat cupcake chanteekkkk cumeeellll hehehe

zairie said...

nak kene terai nie.. hehe

my recent post:
germany argentina

Cik Alin said...

weee...

thanks days!

try make it simple n more cute la pasni ye..

(:

Cik Alin said...

zairie, try jgn x try!!

senang je uhh..lelaki pn ley wat kan..

heeee~~

<3

amira said...

argh! nampak comel! dan sedap..hehe


jom singgah kedai saye!:)

Cik Alin said...

cik amira, terima kasih..dah singgah kdai anda. sumenye pun cntik2..
heeeee....

amira said...

cik ayin, tq datang kedai..singgah2 la selalu yerk!

kalau ade berkenan jgn lupe email saye...sumenye berkualiti:)

Cik Alin said...

okayh mira!
insyaAllah dtg lagi..

(: