Saturday, November 27, 2010

:: Power Rangers ! ::

Koqq !!
Haha..trademark anastahir !
Kami suka sesuatu yang same tapi mengikut warna kegemaran masing - masing.
Contohnya baju, kasut, beg, tag nama, dan yang terbaru gelang getah.
Hehe..
Ala, setakat gelang getah ??
Tu zaman dolu - dolu punye style lah !
Ahh !
Biarkan !
Dolu - dolu xde sape nak belikan..
Sekarang ade orang bagi pakai jela !
Dahla kaler feberet masing - masing.
I loike !




Cik Alin kaler purple, Dayang pink, Jaja hijau.
Tu la kaler feberet kami.
Hehehe

Thanks Dayang 
Coz sponser benda alah ni..
Maceh..maceh !

Friday, November 26, 2010

:: Ajid Je ! ::

Today i wanna story u all about my fruit's child anak buah. 
Name dia Ahmad Nurasyam Hajid.
Lebih selesa dipanggil ajid.
Tapi Cik Alin panggil dia mad.
Kenapa mad ?
Sebab name dia kan ade ahmad..short porm..mad !
Cik Alin je yang panggil dia mad..
orang lain panggil ajid k !
Comel, Manje, Peramah, Agak kasanova, Xkuat nangis sebab dia nangis perlahan je..huhu,
and yang paling penting dia ni suke kamera !
Pantang Cik Alin kate, 
1,2 3...
terus dia pose !

.
Wuuuuu....muncung tu mahal !

Ouh, no camera ! (tibe2)

Opp, kejap2 !

 Wuuu lagi skali !

Heee..budak baik !

Jom ngeteh mad !

Nah hambik kau makan roti canai pakai sudu ! Mulut da penuh tu mad !

Yeay da kenyang !
Tepuk2 !


 Sekian, terima kasih..hehe

Mad, go to play..eh2, tidurlah !


See !

So dengan ini,
sukacita dimaklumkan,
bahawa mad akan jadi talent Cik Alin nnt okay !
Haha..
Talent ape ni ??
Hehe..
Tunggu la bile dah ade DSLR nnt..
huahuahua..

=)

Thursday, November 25, 2010

:: Je ! ::

Kenapa name Azlin Je  saje kat FB ??
Haa..
Ni nak cite..

Sebab saje je nak letak name macam tu..
Virus ni merebak bermula dari abang Cik Alin la..
Mula2 name dia Azlan Je..
Sekarang Hafiz Je..
Pastu pengikut2 setia dia pun buat macam tu..
Dia tu berpengaruh banyak..bukan sikit tau..
Cik Alin pn try ka tukar Azlin Je..
See !!
Cik Alin dah terpengaruh la tu..
bhahahahaha..
Ape2 pn, Cik Alin sayang Je Crew !

Sebahagian mereka yang terpengaruh !

Wish me luck guys..fighthing for the next 3 paper :

Thermodynamics
Materials Science
Kemahiran Penyeliaan

=)

Tuesday, November 23, 2010

:: Exam ! ::

Cik Alin ingin mengucapkan

"Selamat menduduki peperiksaan bagi calon2 SPM, STPM, dan juga MAHASISWA serta MAHASISIWI UTHM dan yang sewaktu dengannya. "

"Semoga kejayaan milik kita bersama ! "

Amin !


p/s : DSLR...Bila nak dapat ni ???!

Sunday, November 21, 2010

:: Tanda nama a.k.a name tag ! ::

Ha, arini Cik Alin nak bangkitkan tentang kepentingan memakai tanda nama semasa berada di sekolah, universiti, kolej, institut latihan, tempat kerja yang berkaitan..dan yang sewaktu dengannya.
Ramai yang memandang remeh tentang pemakaian tanda nama ni.
Yela ade yang kate, 
"xselesa la"
"lupe la nak pakai"
"ala, name xsedap. xpayah la pakai!"
"name tag hilang la cikgu"
"aritu membe pinjam name tag saya, arini dia lupa bawak pulak"

hamboi..hamboi..hamboi..
banyak beno la alasan kau !

ok, mungkin sesetengah alasan tu boleh dipertimbangkan, tapi janglah sampai berlarutan xpakai tanda nama tu langsung !
haishhhh..mama xsuke !

ok, senang cite,
kalau kita pakai tanda nama,

- tanda nama melambangkan identiti seseorang.
kalau kita xpakai tanda nama macam mane orang lain nak tahu sape nama kita.
Lagi satu nanti ade pulak yang terkeliru, ni lecturer ke student ? ouhh, selalu terjadi cmni sebab kat ipta @ ipts kan pakaian kita dgn pengajar agak sama.

- kan senang orang tu nak tegur @ panggil kita.
kalau kita xde tanda name nnt start la nk panggil,
"ey mat.."
"ey minah.."
" bro !"
dan macam2 lagi lah !
kalau ade yang suke orang panggil cmtu xpela, kalau ade yg xsuke, mau hangin budak tu !

- kalau pakai tanda nama kan cantik, semart !
ha..kalau xpakai tanda nama tu nampak cam kosong je. kan tanda nama tu ade kaler2, kalau baju skola warna putih je, tanda nama tu menyerikan lagi penampilan kita. hehe

- kalau berlaku kemalangan, senang orang nak cam.
ni lagi satu pentingnya pakai tanda nama ni. kalau la tibe2 kita excident (mintak jauhla), kan senang orang tu nak detect kita ni pelajar mane. Then senang la mereka roger2.

Sesungguhnye bukan la susah untuk memakai tanda nama ni.
Pekeliling pn da keluar suruh kita beretika.
So, jangan lah meremehkan benda yang mudah ni.
Buang mase orang lain la.
"Tiada alasan untuk tidak cergas"
hehehe..

Ni lah sebahagian koleksi tanda nama Cik Alin.
1, 2 ---> Tabika kemas
3, 4, 5, ---> Sekolah rendah
6, 7, 8 ---> Sekolah menengah
9 ---> Sekolah Agama
10 ---> PLKN
11 ---> Universiti

Bes kan ade tanda nama banyaK2..
Heeeeee....
=)

:: Ha ! Ni lagi satu ! ::

Model : Canon EOS 550D / Rebel T2i

Info klik sini pulak !


Gambar ehsan pakcik google yang cute tu.

Perghhh, ni lagi satu model yang amat mengancam jiwa dan raga ku..
Kadang2 xleyh tido memikirkan bnda alah ni pulak..
Haishh..banyak duit kau lin nak beli ??
Huhu..
sabar..insyaAllah bole dapat punye..
kan kawan2..

Beli kit je dulu, then kumpul lens banyak2.
Inilah salah satu nasihat drpd yang pakar..

Nanti da dpt ley outing dengan doang2 sume..
Mereka suda mengajak..
Wahh..
bertambah besar la angan2 Cik Alin ni..
huhu..

Thursday, November 18, 2010

:: Tolong bagi idea cmne nak dapat dengan cepat benda alah ni ! ::


Gambar - ehsan pakcik Google

info klik sini..

Ntahla, tibe2 minat membuak2 suruh dapat kan DSLR ni..
D300S model NIKON

act , xsemestinya yang ni je aq nak..
tapi ade la perunding imej barang ni cakap dengan aq..
" kumpul la duit PTPTN tu beli model ni dulu.. "
mantap kot..

Any suggestion or ade ape2 info cmne nk peroleh bnda alah ni dengan cepat dan mudah ??
share2 la..
jgn kodukut !
huhu

Wednesday, November 17, 2010

:: Haha, suke benor mengarut ! ::

Gambar ehsan dekat fb sape tah..terjumpe td..hehe.

Kepada sape2 yang terasa hati dgn kenyataan ni mintak maaf ye..

Maybe ni salah satu cara untuk motivate student2 engineering untuk strive dalam bidang ini.

Hehe..

:: Selamat Hari Raya EidulAdha ::

PENGORBANAN..

Sesuatu yang dilakukan oleh seseorang insan dengan sepenuh hati tanpa rasa penyesalan kehilangan sesuatu yang paling disayangi kerana Allah..
Selamat Hari Raya EidulAdha.


Mohon maaf atas salah silap sepanjang kita bersahabat
Semoga kalian berada di bawah lindunganNya dan keredhaanNya selalu..
InsyaAllah..
Amin..

Tuesday, November 16, 2010

:: Kursus BTN ::

Tarikh : 7 - 11 Nov 2010
Lokasi : Sandy Beach Resort, Langkawi, Kedah.


Agak lewat Cik Alin menaip entry ni.
Tapi nak cerita jugak..
Entry agak panjang okay !
Maaf gambar xde sebab xde pada saya buat masa ini.


7 Nov (10 malam)
-Gerak dari UTHM menuju ke Langkawi.
- Berhenti makan selama 30 minit di Jentayu.


Cik Alin rasa sangat excited sebab bukan senang dapat jalan jauh kalau xde yang sponser..hehe
2 buah bas menjadi pengangkutan kami dari UTHM menuju ke jeti Kuala Perlis.
Penumpang dinasihatkan untuk meletakkan bagasi2 di dalam bas, bukan ditempat letak barang yang ade dibawah sebab dikhuatiri kami akan melalui laluan air yang agak tinggi semasa berada di Kedah nanti. Almaklumla, kat sane tengah banjir.


8 Nov (5.50 pagi)
-Berhenti solat subuh di RNR Sg. Perak


RNR tu sangat cantik. Siyes ! Bersih je. Lepas solat subuh, terus rasa nak bekfes. Huhu.
Masa makan tibe2 Abby Yus duduk depan meja Cik Alin. Kebetulan dia baru selesai solat subuh juga. Wahh ! Jumpe artis pulak pagi2 bute ni. Hehe. Tapi Cik Alin senyum je.. =)


10.30 pagi
-Sampai di Jeti Kuala Perlis.
- Tunggu feri kul 11.30 pagi.


As usual kalau duduk mesti kene ikot susunan mcm dalam kelas.
Jaja, Dayang, Alin..haha
Dayang naik feri je terus makan ubat muntah2 n then Zzzzz...sedapla kau tido ye yunk !
Kami berdua agak leka melayan movie yang ditayang n then tibe2 muke masing2 tutup pakai kain.
Rupe2 nye tiga2 dah melayang bersama..haha..
Perjalanan mengambil masa selama satu jam sahaja untuk sampai ke Jeti Langkawi.


12.45 tgh hari
-masing2 memunggah bagasi2 yang ade untuk dibawa menaiki bas yang disediakan.


Sampai sane je kami terus diarah untuk pergi ke Gunung Mat Cincang..naik cable car tuh..wah !! best !! Tapi sebelum tu memang menjadi kewajipan kalau pergi Langkawi mesti kene singgah tempat jual barang2 berasakan GAMAT ni. Jom kita beramai2 main celup2 kat kuali tempat masak gamat tu..free je..
Selesai di tempat GAMAT, kami terus menuju ke Cable Car. Tapi ade la 2 makhluk Allah ni yang xnak naik. Takot mabok katenye..ok2, xmau ganggu mood korang. Enjoy la di bawah ye..kami nak mendaki gunung yang tinggi ni tapi naik cable car la..kalau naik kaki tah bile la nak sampai nye..huhu.
Pemandangan di atas sangat cantik ! Siap bole nampak Thailand lagi ! Sejuk, nyaman, dan yang pastinya ade makanan dijual di atas sana..yummy ! Walaupun agak mahal berbanding harga dibawah, tapi kalau korang dah penat berjalan cmne pn, paling2 pn korang mesti beli air punye..cayela cakap den ni ha !


Dah selesai bergambar, berjalan, turun la bawah kan. Takkan la nak berkampung pulak kat atas tu ha..huhu. Sampai bawah je terus serbu kedai aiskrim. Sedapnye x terkata ! Haha.


4 petang
-Sampai di Sandy Beach Resort, Langkawi, Kedah.
- Check In bilik.


Cam biasa, memang xde muka lain,
JajaDayangAlin..
Lagipun satu bilik hanya untuk 3 orang je..hehe
Dalam bilik kuar la ayat ni
"xde muka lain ke selain muka korang??"
haha
Lepakking time !


6.30 petang
-makan malam
-solat maghrib & isyak


9 malam
-pembukaan kursus
-sesi perkenalan


Ketua Fasilitator :
En Mohd Akmaluddin


Jurulatih :
1. Pak Sidek
2. Pak Karmin


Kami diberi seorang sebiji telur ayam dan diamanahkan untuk menjaganya sehingga tamat kursus.


12 malam
-Tidur.


Zzzzzzz...


9 Nov (5.50 pagi)
- subuh


Subuh qadak sebab xde air pastu nak tayammum pn tanah basah..hehe


7.00 pagi
-senam pagi
-sarapan


8.30 pagi
-ceramah 1
-LDK 1
-minum pagi


1.00 petang
- makan tgh hari
-solat jamak (Zohor + Asar )


2.30 petang
-LDK 2




Pegi interview sape2 je yang ade kat pantai Chenang tu. Mcm2 nak kene tanye doang ni..
Amaran ! Jangan pergi ke pantai.
Opss ! Kenapa Cik Alin dengan Intan ade kat pantai ek mase tu ??
huahuahua..degil !
Tibe2 ade seorang urusetia ni nampak kami berdua sedang syok bergambar, dia pn tegur
"meh saya amikkan gambar kamu berdua"


haaa..ok2!!
dia kate kamu semua akan ke pantai sebentar lagi, tapi rahsia dulu k.
huhu
Group kami berjaya menemu ramah lebih kurang 28 orang temasuk lah pemilik premis dan pelancong asing di sekeliling pantai Chenang itu.




4.00 petang
-kumpul dan buat rumusan tentang dapatan kajian.




5.00 petang
-kami diberi kebenaran untuk ke pantai




Ade yang bermandi  manda, naik banana boat, dan kami jugak xleh lari dari melihat "ikan2 duyung" ditepian pantai..fuhh ! Seksi !




6 petang
-makan malam
-mandi
-solat jamak (maghrib + isyak)


8.30 malam
-Ceramah 2
-LDK 3


Masa sesi LDK ni Cik Alin memperkenalkan diri secara lebih detail, dan tibe2 fasi group kami, Pak Murad mencelah..
Kau ni anak sape ?
Anak ke-8 makcik besah la
Saya anak Ahmad, tapi orang kampung panggil Bakar.
Lah, kita ni sedare la !
Haa ?? Yeke ??
Hadoii..jumpe sedare lak kat langkawi. Kat johor xjumpe pulak..haha
Bila dah tau tu sedare, terus carefull je Cik Alin. Sopan santun bagai..haha.


11.30 malam
-minum malam
-tido


10 Nov
Aktiviti lebih kurang same macam ari semalam nye.
Cume beza nye kami lakukan semua aktiviti secara PDK,
bersatu dengan group yang lain. 
pagi tu kami berpoco-poco,
petang kami main tutup mata dan cari hala tujuan masing2..ouhh, pening2..huhu
malam pulak kami diuji untuk menyelesaikan masalah negara..hadoo..hura hara kot mase tu. Yela, mereka2 mahu melihat bagaimana kita bertindak sebagai pemimpin. dan masyarakat demi menyelamatkan sebuah negara. Alhamdulillah berjaya tapi bukan seperti yang dijangka. Setelah selesai semuanya, barulah kami tahu dimana kelemahan kami semua.
Majlis penutup.
Masa minum malam pulak ade buat suprise birthday party untuk peserta2 yang lahir pada bulan Nov ni.


Kebetulan birthday Jaja tepat pukul 12 malam tu.
Happy Birthday my dear Driver..hehehe
Luv U lah !


11 Nov
-Check out
-Naik bas menuju ke Makam Mahsuri dan Galeri Perdana
-Pulang ke Johor


Kelakar la malam tu. Kami semua pelik kenapa la pakcik bas xnak berhenti dekat mane2 RNR sbb ade yang lapo n nak terkucil. Laju jek pakcik tu bawak..nak tegelak pn ade. Lepastu ade la sorang membe ni suruh pakcik tu stop dekat mane2 RNR sbb da xtahan bebenor gamaknye..haha.
Pakcik tu pn berhenti la dekat satu RNR ni..tapi khas untuk orang yang nk terkucil je..
cek2, suma da naik..bas pn jalan..ade la dalam 3 minit bas gerak, mmbe call tanye mane bas ??
ha ?? ade yang tertinggal kat RNR td..cmne ni ? ade pulak u turn kat highway kan ? huhu..nsb baik orang plus ade, merekalah yang hantar rakan kami menuju ke bas semula..alhamdulillah..kalau x tinggal la kau Abang Afnan !
huhu


Sampai batu pahat lebey kurang kul 3 pagi.


Sekian

Sunday, November 14, 2010

:: Time for revenge ! ::

haha..
apekah maksud disebalik tajuk entry kali ni ??
Cik Alin nak balas dendam kat sape ?
hahha
gelak lagi..
sebenarnye nak balas dendam kat Belog n leptop ni..
sebab da lame xupdate kan..kan..kan..
ouhhh,, sungguh kasihan..
tuan anda bersuka ria berjalan2 kesana sini..
dia abaikan anda..
haishhh!
xbertanggungjawab betol..
nk kene nih !
bagi  back kick baru tahu kat Cik Alin ni..

hahahaha (gelak lagi)
bagi la..
xde hal la sayang..
kamu back kick saya, saya back kick kamu balik..
ngeh3....