Friday, June 22, 2012

RainBow Kek Untuk Abang

Assalamualaikum.

Ok today nak cerita pasal kek.
Kek ape?
Kek pelangi..Rainbow Cake :)

Dah lame buat tapi baru sekarang nak story mory..

Ade 3 tujuan buat kek ni :

1) Sebab memang teringin nak buat.
2) Sebab ade kawan datang umah, saje ajak dia main2 kat dapo..Hee
3) Khas untuk abang Cik Alin yang nak ke luar negara.

Ok, kebetulan ade membe datang rumah, (teha) so cik alin memang nak buat la kek ni. Kebetulan abang cik alin (Alan) dapat call yang flight dia ke Arab Saudi malam esoknya masa cik alin buat kek ni, so lagi bersemangatlah cik alin nak buat kek ni. :DD

Ni first time buat kek ni.
Walaupun xseberapa indah, tapi alhamdulillah boleh dimakan.
Korang ade? HAHAHAR..

Cik alin buat perisa vanila je. 
Resepi dia camni:

bahan-bahan:

2 cwn atau 200g tpung naik sendiri,
1 1/2 cwn atau 180g gula castor,
5 biji telur gred b, kalau gred A 4 biji pn cukup,
250 g butter,
pewarna,
2 sudu kecil esen vanila,
1/2 cwn susu pekat campo air. (air tu xkisah byk mane sbb xnak bagi susu tu pekat sangat.

untuk hiasan cream:

550 g buttercream readymade (kat kedai ade)

cara-cara:

pukul butter dgn gula sampai kembang,
masuk telur sebiji sebiji,
masuk esen vanila,
masukkan susu + air,
pukul sampai sebati,
masukkan tepung dan gaul sekata,
asingkan dalam mangkuk adunan tu,
setiap mangkuk masukkan pewarna dan masukkan satu warna dalam satu loyang. jangan campur semuanya nnt xcantik.
bakar satu2, suhu 150-180 darjah celcius mengikut kesesuaian oven masing selama 30 minit.
bila dah sejuk, susun dan hiaskan dengan buttercream tadi.
buttercream kene putar sampai kembang jugak.
kalau xnak guna buttercream, guna whiping cream pn ok. 

Sumber : Xingat kat mane amek..muehehe :D




Bila dah siap bakar, hasilnya cik alin dapat buat 4 layer je..ok la tu.


Kuning, Hijau, Unggu, Merah :D

1

2

3

4
Lepastu salutkan cream kat semua bahagian. Dan hiaskan mengikut kreativiti anda :DD


Taddaaaa !

Simple je :D


Potong sudahh :P


He said : "Yummy !"

Haa ok tu je nak cerita. Selamat mencuba la kalau nak cuba.



Wednesday, June 20, 2012

Inai di kuku..ahak !

Assalamualaikum.



Haa pikir ape tu??
Hehe..

Entry kali ni tentang inai dikuku, sape tuuu?
eh tertambah pulak..haha

Alkisah, kalau pakai inai ni biasenye orang yang nak kawen je.
Tapi perhatikan betul2, manusia yang pakai inai kat atas ni hanya memakai inai dikuku sahaja.
Kalau nak kawen kebiasaannya manusia itu akan memakai inai sehingga membaluti jari jemarinya..
Cantek !

Tapi inai dikuku..ape pulak kisah disebaliknya?

Hahaha...ni nak cite ni..

Memandangkan Cik Alin telah menghabiskan jurusan diploma dan berniat untuk meyambung pembelajaran ke degree pulak, makanya kemungkinan panggilan untuk ke degree tu dalam bulan 9 ni. insyaAllah. jika diberi rezeki dapatlah sambung.

tapi ape kene mengene dengan inai ni?

haa..lagi tadi xciter2..hahak

ok2,sementara nk tunggu panggilan degree tu, cik alin terpikir nak buat sumting..hmm.
 sebenarnye kalau kita pakai inai kat kuku, lame2 kuku akan makin tumbuh kan, pastu kite potong, pastu kuku tumbuh lagi dan lagi, kita pn potong lagi dan lagi sampai la kemuncaknya inai tersebut akan hilang dipandangan.
so, cik alin pakai inai ni sebab cik alin telah mencabar diri untuk berdiet selama tempoh inai masih dikuku.
nak tengok apekah hasilnya kelak..ekekke..
hope sebelom panggilan degree inai ni dah hilang

ok korang nak cakap geli jek, buang mase diet2 ni..
ahhh persetankan itu semua..
aku nak diet aku punye sukelaa..

dh tu je nak bagitau kisah disebalik inai dikuku ni..
:P

p/s: Ya Allah, semoga AZLINNORAZIA BINTI AHMAD dipercepatkan jodohnya dan cepat lah dia memakai inai dijarinya.bukan dikukunya sahaja. Aaaminn :)

Tuesday, June 19, 2012

Penyapu Lidi

Assalamualaikum.



Mendapat idea untuk cerita pasal penyapu lidi ni.
Ade yang xkenal ke alat pembersihan rumah ni?
kalau xkenal ni nak bagitau..
name komersial dia peyapu lidi la. sebab dibuat berasaskan lidi.


 mane dapat lidi tu?
 haa lidi tu kalau nak dapat kene pegi amek daun kelapa. lepastu raut cantik2. kumpul banyak2. agak2 dah sedap genggam, ikat la. 
harga jual penyapu ni kalau 2 tahun lepas xsilap cik alin la ade la dalam RM1.20..pastu naik tahun berikutnya, RM1.50..pastu naik lagi sampai skrang harga dia RM2.50..ni kat area cik alin la. kampung je, tu pn orang dh kate mahal woo.. ni kalau kat bando mau aku jual RM5 satu..wahahahah..


kat kampung cik alin ramai yang guna ni untuk sapu rumah, maksud saya sapu kawasan dalam dan luar rumah. penyapu ni ganas woo. 
sape yg penah guna je tau tahap keganasan waktu menyapu tu..haha


abah cik alin selalu marah kalau cik alin menyapu lantai rumah guna penyapu lidi ni. dia asik suruh guna penyapu bulu2 tu je.
apsal? 
sbb dia kate penyapu ni xbersih bila sapu.
ehh sape kate? lain orang lain skill la abah.
bile cik alin menyapu, haa abis tangan aku bergaris2..haha..pelik skill aku ni.
(bukan nak menunjuk, tapi saya memang rajin sapu rumah. kalau kene suruh la)


bila kita menyapu guna penyapu lidi ni, area atau kawasan untuk menyapu tu xterbatas. haa..sekali sapu amek kau banyak yg aku kaut.haha..nampak x kepuasan tu..nampak x?!


tapi sebenarnye kalau xde orang yg mulakan, cik alin pn xkenal n xguna benda alah ni.
ni lah yang dinamakan penyapu turun temurun. dari orang lame, turun kepada orang baru. xperlu diajar. sendiri tahu cmne nk guna.
budak kecik pn kadang2 berangan pandai sapu guna penyapu lidi ni.


ape2 pun yang penting KEPUASAN !
hoho


makin hari lidi dia pn makin ghaib..
ghaib sebab ape?
 haha sebab mase guna tu kadang2 ade je lidi yang terkeluar dari landasan genggaman manusia ni..pastu ade la makhluk tuhan paling seksi yang amek buat main2. kan dah xleh guna tu. bila dh xleh guna patah2 kan pastu buang la kan. simpan pn nk buat ape.


bila lidi tu dah mengeras, elok la kita buat dia jadi penyapu kat luar umah lak. haa sbb kawasan kat luar umah tu kan berbatu2..berumput2..bertar2, bertanah2..ape2 jela.
senang nak sapu. PUAS!

haha..siap jugak entry pasal penyapu lidi ni. hope kalau abah bace abah akan paham. haha. 


Saturday, June 16, 2012

Program 3P

Assalamualaikum.
Ape tu 3P?
Haa ni nak bagitau..

3P stands for :
Program Pentauliahan Professional

Ape punye program yang nk kene ditauliahkan ni?
Haa..ni nak cite sikit. sikit jela. hehe
Lepas 8 minggu praktikal di EON, cik alin ditugaskan untuk menyiapkan laporan akhir di dalam kampus selama 2 minggu.
kebetulan, ade seorang pensyarah mengajak kami untuk join satu program yang membolehkan kami mendapat sijil yang diiktiraf. name dia Puan Diana.

Sijil ape?
Haa..name dia Sijil  Autocad 2012 Certified Associate Exam.

Pembelajaran selama 8 hari, dengan nak habiskan satu buku yang ade 18 chapter ni..huh ! mcm mustahil je..tapi xmustahil pn ! sekejap je abis..cm xcaye je..muehehehe..

buku aotocad

Nama instructor kelas cik alin ialah En Mohsin B Abd Rahim..haa dia ni dh diiktiraf professional gak..
Satu kelas ade 25 orang..
kelas cik alin Group 3..
ade 3 group je pun..

kelas start dari jam 9 pagi hingga 5 petang.
rehat ade 3 kali..
ok la tu ngam !
xde la berat sangat.
makan pagi, lunch dgn minum petang dh disediakan oleh pihak universiti..alhamdulillah..
kami cukup makan minum..hehe
tapi pengalaman yang xdapat dilupakan mase kuliah cik alin dah guna 6 PC tau ! bhahaha..
xtau la kenape..orang lain xde pun cmtu.. bile cik alin guna je asik2 je 'trial ended'..
mcm vangang pon ade..tee hee... tp best jugak sbb dapat ronda2 satu kelas.. xde la bosan sangat..ecehhh..

haa..rindunyee..makan time
selama 8 hari berkuliah tu macam2 benda tentang autocad, basic la dapat dipelajari dgn mudah..
lepas 8 hari tu, ade 1 hari untuk exam preparation..ha satu hari ngadap soalan je..stdy2!
tapi ade je orang yang sempat blogging..huhuhu..

lepas 1 hari menelaah soalan, esoknye debaran pun tiba !
haa..get ready nak amek exam u oll..!

Sebelom amek exam, kite bergambar kenangan dengan encik mohsin dulu ye..

Group 3 


exam dia mcm amek lesen L tu la..ujian berkomputer..huhihuhihuhi.
haaa..time exam ni pun penyakit tukar2 PC datang lagi..
nak jawab exam pun cik alin guna 3PC..Bhahahaha..ape kes la dengan aku ni..sampaikan akak tu cakap

"kesian awak. sabar ea."
"xpe kak, saya memang dh biase tukar2 PC mase dalam kelas pon"
"yeke..ala cian awak"
"hehehe...(buat muke troll yang sengih tu).."
hahha

walaupun asik tukar2 PC akhirnya selepas berjaya menjawab 30 soalan dengan yakin cik alin tekan button "END"..
kene buat survey dulu then keluar la result beberapa minit kemudian..
tadaaaa....
jantung berdegup kencang u oll !
ALHAMDULILLAH..saya passed !
walaupun xdpt 100% tapi saya puas hati dengan prestasi saya..

Result peksa

Lepas lega jawab exam, Pn Diana belanja kami semua peserta 3P dari fakulti mekanikal ni makan MCD ! wuwuuwuwuwuu...sedap sedap sedap !

Ni sume untuk 75 orang student yang join 3P

Ngeee..bersama Pn Diana

Peace..guys with Pn Diana

Alhamdulillah..inilah hasilnye
Siji Autocad

report pn dah setel and dah hantar kat lecturer..

Lega rasenye..
sekarang tunggu panggilan Degree..
"Semoga Cik Alin dapat sambung belajar ye september ni"

Aaaminnn..






Friday, June 15, 2012

Kehidupan 2 Bulan Itu SERONOK !

Assalamualaikum.

Ok update kali ni nak cerita pasal Latihan Industri.
Sebagai salah seorang pelajar tahun akhir Diploma Kejuruteraan Mekanikal,
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, saya telah berjaya melaksanakan program Latihan Industri ini di Edaran Otomobil Nasional Bhd ataupun lebih dikenali sebagai EON tetapi di bahagian service centre.
Ok ayat ala2 tulis penghargaan kat laporan akhir..haha..

Selama 8 minggu kat EON tu, macam2 pengalaman yang dilalui..
Semuanya SERONOK ! SUMPAH SERONOKK !
Kenapa SERONOK ?
Sebab saya bekerja dalam keadaan yang SERONOK ! hahaha..
mental...

Seronok la dapat belajar benda baru..
Dan yang paling penting, SAYA BOLEH SERVIS KERETA SENDIRI TAU !
hehe.. sikit2 boleh laaa...lalalalalala..

Tapi mood 8 minggu tu camni..

Minggu 1: Malu-malu-malu
Minggu 2: Malu-malu
Minggu 3: Malu je
Minggu 4: Dah ok..SERONOK datang..
Minggu 5: SERONOK tau
Minggu 6: SERONOK nyeeeee...
Minggu 7: SERONOK sangat !!
Minggu 8 : Lagi SERONOK sebab minggu lastt..ekekekekekee..

Hahaha..yang penting memang SERONOK bekerja dengan mereka-mereka di sana..

Terima kasih yang tak terhingga diucapkan kepada semua warga EON Service Centre SEGAMAT sebab sudi berkongsi ilmu dan memberi tunjuk ajar kepada saya selama 8 minggu di sana. Sesungguhnya yang baik datang dari Allah, dan yang kurang itu datang dari kelemahan diri saya sendiri.

Thanks Kak Villa (orang first sambut saya kat sana)..
thanks kak lia, kak iz..
Thanks abang badul..my sporting supervisor..hehe
Thanks abang Ijat, abang ijal, wak, bapak (pak mudin), wak samsul, hasif, bob, adib,
Thanks training mate, atan, desmond, zali..rindu korang wehhh...
tak lupe terima kasih jugak dekat en nasri_z. en mani_k..huhu..
juga kepada pak kamal, abg mahmud, pak ajak..
haaa thanks jugak dekat LAUPANN...huwaaa..rindu nk tengok dia sengih2...comell woo...hahhaha
serta akak2 warung kat atas tu..weewiitt..hari2 ingatt ape yang kita nk order..
dan yang paling penting, TERIMA KASIH kepada en bos.. Mr Tan.. I always keep ur word..
"selagi tangan x kotor, u takkan faham"
hehehe...lepas ni i akan selalu kotorkan tangan i..sampai i faham..
thanks a lot guys...
bekerja macam satu family..baru xstress...its work !

Ni la EON Service Centre



Ni SUPERVISOR saye..hehe. abg zali


abg ijat..

bapak...pak mudin..KLMU..huhu
abang ijai..


adib...

ni bob.. my brother nihh...

ni wak..wak kimi namenye..huhu

Ni hasif...Bos sparepart ni.

Haa..yang bawah ni geng praktikal jugak macam cik alin..
suke training dengan doang..
sbb doang suke buli sayee...teeheee..
buli2 pn ade jugak ilmu yang melekat kat kepala cik alin ni..
thanks guys..

Ni atan..haa..dia dari poli dungun..

Ni desmond...dari The Otomotive College..


ni zali...budak baru.dari akademi saga..



gambar bos, akak2 dalam opis dgn encik2 SA saya xde la pulak..
soriii...
ni la orang-orang yang selalu membuatkan kehidupan 2 bulan saya SERONOK ! hahaa
thanks semuanya..
banyak yang saya belajar dari anda..
hanya Allah je yang mampu balas semua kebaikan kalian..
semoga ketemu lagi..