Wednesday, January 14, 2015

Am I right to do this?

Assalamualaikum.

Hmmmmmmmm (cium tangan bau sambal)

Ha nak share sikit. Kalau kita ade free time, mesti kita rasa nak buat itu...nak buat ini...

Tapi, lebih kepada verangan... kan?


I love business..but I can't make it consistent! Hmmmm (cium tangan lagi)

*Pegi gosok gigi kejap

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sepanjang semester2 lepas, aku dah buat banyak jualan.

Antaranya:

-Minyak wangi
-Printing & Photostate service
-Kek cheese leleh
-Roti sarang lebah
-Cheesekut

Gigih jugak la nk cari customer. Mungkin sbb ade masa terluang. Tapi..

Terkadang berkejar dengan masa pula sbb selalu aku niaga time hari TEST !

Nanti customer tertunggu2, n then mood aku nk meniaga yg membuak tu pn terpaksa dipadamkan buat seketika waktu.

Bila aku set mind utk berniaga satu hari sahaja dalam seminggu (kebiasaannya hari KHAMIS), makanya, keesokan harinya adalah mustahil utk aku set mind utk berniaga.

Haish cmne tu?

Test selalu buat hari KHAMIS, aku berniaga hari KHAMIS. Sbb hari KHAMIS aku selalu xde kelas.

And then bila mana manusia2 bertanya,

"Akak, xdatang pn jual kek. Kenapa?"
"Ada TEST, ;-("

Bila hal ini terjadi, makanya aku akan terfikir untuk pentingkan bisness dari TEST. hahaha.

Bukan aku xconcern langsung, tp aku risau barang jualan aku terbengkalai begitu sahaja. Rugi woo..

Inisiatif yang terbaik, yang aku ambil adalah aku akan belajar sepantas kilat, apa yang masuk, aku redha. Sebelum pegi test, aku akan pegi meniaga. Test jam 8 malam, dan jam 7 aku masih berlegar2 dikolej kediaman mencari customer.

Bila FINAL EXAM dah dekat, aku terpaksa korbankan jiwa meniaga tu buat seketika. Again.

Kadang2 sedang aku goyang2 kaki study kt rumah, ade je student call or whatsApp nak beli kek..

Hampa je jawapan aku bagi kat diaorang. Sory dear.

I miss that moment, when people get to know me. The believe and love my business.

But now I think that I wanna stop all of these for a long time. 

Why??

Because my focus now is Final Year, Degree, Project, Parent's Hope and many more..

Am I right to do this?

#PrayForCikAlin

No comments: